آرشیو مقالات و محتوی آموزشی
کاربرد هورمونهاي گياهي
هورمون
هورمون به موادي اطلاق ميشود که به مقدار بسيار ناچيز در يک اندام معين از گياه بوجود ميآيد و در اندامهاي ديگر استفاده ميشود. با اين تعريف شايد تصور شود
که هورمونها صرفاً جزء مواد کاملاً درون ساز گياه هستند، اما همواره اينطور نيست زيرا هورمونها هم در داخل اندامهاي گياهي و هم به شکل سينتتيک و شيميايي در خارج ساخته ميشوند و روي گياه القا ميشوند. بنابراين علي رغم اينکه يک تفاوت ناچيز بين اين دو نحوه ساخت هورمون موجود است بيشترين تفاوت مربوط به اصطلاح انگليسي است.
در فارسي هم موادي که بصورت طبيعي در گياه ساخته ميشوند و هم موادي که به صورت مصنوعي از خارج به گياه القا ميشوند را تحت عنوان هورمون ميشناسند، اما در اصطلاح انگليسي موادي را که بصورت طبيعي (در داخل گياه) ساخته ميشوندPlant Hormone و موادي که بطور مصنوعي (در خارج از گياه)ساخته ميشوند را تحت عنوانPlant Growth Regulators يعني تنظيم کنندههاي رشد گياهي ميشناسند. در تقسيم بنديهاي خيلي قديميتر هورمونها بر حسب نوع قابليت يا کاري كه به عهده دارند، به پنج دسته تقسيم ميشوند.
هورمونها
1- اكسينها Auxines
2- ژيبرلينها Giberellines
3- سيتوكينينها Cytokinines
4- بازدارندههاي رشد Inhibitors
5- اتيلن Ethylene
اکسينها Auxines
عوامل موثر بر عملكرد هورمونها در روي گياهان زينتي
غلظت Dosageهورمون مصرفي؛
سن فيزيولوژيكي گياه
اکسينها جزء اولين گروه هورمونهاي كشف شده هستند كه وظايفي همچون تسريع در ريشهزايي گياهان و ريزش گلهاي اضافي درختان ميوه را بر عهده دارند. مهمترين عاملي که روي عملکرد اکسينها تأثير گذار بوده مقدار مصرف اکسين و يا غلظت هورمون مصرفي است. گاهي اوقات يک اکسين معين عامل رشد و تقسيم سلولي است. اما اگر همين ماده را در غلظت Dosage خيلي زياد بکار بريم، باعث مرگ و از بين رفتن گياه ميشود. بنابراين در مصرف هورمونها مخصوصاً اکسينها غلظت مصرف اهميت زيادي دارد. عامل ديگري که در روي عملکرد و يا وظيفه خاص اکسين اثر گذار است سن فيزيولوژيکي گياه مورد استفاده است. بسته به اينکه گياهان در چه مقطع سني قرار گرفتهاند غلظت مصرفي اکسين و زمان القا آن به سن متغير است و نتايج متفاوتي دارد. اما بطور کلي مهمترين وظايفي را که براي اکسينها ميشناسيم عبارتند از :
تسريع در ريشه زايي گياهان سخت ريشهزا 3000 ppm - 8000 ppm- مخصوصاً در سطوح بزرگ و واحدهاي توليدي بزرگ که سرعت ريشهدار شدن گياه و زمان آن اهميت دارد، مصرف و کاربرد اکسينها داراي جايگاه ويژهاي است؛
عامل تُنُك کننده در محصولات سالآور- به اين طريق باعث ريزش گلهاي اضافي درختان ميشود. مثلاً در درخت سيب حالت سالآوري وجود دارد. بدين صورت که در بعضي از سالها ميوه زياد توليد ميكند و در سال ديگر محصول بسيار ناچيزي دارد. کاربرد اکسينها باعث ميشود که در سالهاي پر محصول تعداد گلهاي قابل تبديل به ميوه کم شود و در نتيجه عملکرد گياه در سالهاي مختلف به شکل متعادلي نگه داشته شود.
ژيبرلينها Giberellines
مهمترين كاربرد ژيبرلينها GA
جايگزيني سرما در غدهها؛
جايگزيني سرما در بذر
دسته نسبتاً بزرگ از هورمونهاي گياهي ژيبرلينها هستند که در سالهاي حدود 1940 شناخته شدند. کاربرد ژيبرلينها در باغباني به درشت کردن حبههاي انگور، وادار كردن غده يا پياز براي گلدهي و جايگزيني سرما در بعضي از بذرهاي گياهان است. بهترين و پرمصرفترين جاي مصرف GA در ژيبرلينها در Flowery culture است که غدهها و پيازها را به کمک سرما وادار به گلدهي ميکنيم، بنابراين ژيبرلينها جايگزين سرما ميشوند. با تيمار ژيبرلين دوره 3 تا 5 ماهه را که پيازها لازم دارند تا وارد مرحله گلدهي شوند را بسيار کوتاهتر ميكنند.
وظيفه ديگر ژيبرلينها جايگزيني سرما در بعضي از بذرها ميباشد. بعضي از بذرهاي گياهان زينتي نظيرانواع نسترنها نيازمند طي يک دوره سرما قبل از جوانهزني هستند، لذا وقتي اين بذرها را با GA که مخفف ژيبرلين اسيد است تيمار کنيم آن را جايگزين يک دوره سرما کردهايم. لازم به ذكر است که تعداد ايزومرهاي ژيبرلين خيلي زياد است از GA1- GA47 شناخته شدهاند، و در کارخانجات مواد شيميايي توليد مي شوند اما GA3 کاربرد بيشتري دارد
روش صحیح ضد عفونی بذر گندم
یکی از عوامل بیماری زا در گیاهان، قارچ ها هستند که با ایجاد بیماری های گوناگون باعث کم شدن محصول می شوند. یکی از این بیماری ها سیاهک است که از بیماری های قارچی و خطرناک گندم و جو به شمار می آید. بیماری سیاهک به وسیله بذر آلوده به مزرعه سرایت پیدا می کند که باعث خسارت شدید و پایین آمدن میزان عملکرد می شود که با ضد عفونی کردن صحیح بذر با سموم مخصوص می توان با این بیماری خطرناک مبارزه نمود. دو نوع سیاهک که بیشتر به گندم خسارت وارد می کنند شامل سیاهک آشکار و سیاهک پنهان می باشد.
تغذیه صحیح باغات انگور
انگــور از خانــواده Vitaceae اســت. ایــن خانــواده دارای ۱۰ جنــس مختلــف اســت کــه تنهــا جنــس vitis از لحــاظ تغذیــه مهــم و دارای دو زیــر جنــس Muscadinae و Euvitis اســت. گل آذیــن انگــور از نــوع خوشــه مرکــب و محــل آن همیشــه مقابــل یــک بــرگ اســت. اهمیــت انگــورکاری در ایــران بیشــتر بــه دلیــل نقــش و جایــگاه جهانــی تولیــد انگــور در دنیاســت. ایــران یازدهمیــن تولیدکننــده انگــور و ســومین صادرکننــده کشــمش در جهان اســت. کاشــت انگــور در ایــران حداقــل از ۲۰۰۰ ســال قبــل از میــااد آغــاز شــده اســت و مــردم از دیربــاز بــا روشهــای کشــت و تولیــد و تغذیه انگور آشــنا هســتند. بــه همیــن دلیــل امــروزه در اکثــر نقــاط ایــران از نواحــی سردســیر شــمال تــا حواشــی کویــر و همچنیــن مناطــق جنــوب، کشــت انگــور متــداول اســت. در ایـران حـدود ۳۱۰ هـزار هکتـار از زمینهـای کشـاورزی، زیـر کشـت انگـور اسـت و اسـتانهای خراسـان، قزویـن، آذربایجان شـرقی و آذربایجان غربی مهمترین تولیدکننـدگان ایـن محصـول هسـتند. مهمتریـن ارقـام تازهخـوری انگـور شـامل یاقوتـی، خلیلـی بیدانـه سـفید و قرمـز، عسـگری، سـفید فخـری، سـرخ فخـری، صاحبـی، شـیرازی، تبـرزه، لعـل سـفید و قرمـز و… هسـتند. انگـور از قدیمیتریـن گیاهان شـناخته شـده اسـت که به عنوان یکی از منابع مهم غذایی به شـمارمیرود و در تأمیـن سـلامتی انسـان نقش بسـزایی دارد. در مــورد انگــور و خــواص طبــی و موارد اســتفاده از آن بــرای درمــان بیماریها، صحبتهــای فراوانــی وجــود دارد. میــوه تــازه و ســایر فرآورده هــای انگــور همــواره یکــی از منابــع تأمیــن انــرژی و غــذای روزانــه بشــر اســت. قابلیــت خشکشــدن میــوه انگــور و تولیــد فــرآورده کشــمش، نگهــداری آن را آســان و دسترســی بــه یــک منبــع غنــی غذایــی در فصــول مختلــف ســال را براحتــی فراهــم میکنــد. ارزش ایــن محصــول بــه لحــاظ قابلیــت مصــرف آن بــه روشهــای مختلــف از جملــه تازه خــوری و تهیــه کشــمش، کنســتانتره، آبمیــوه، فرآورده هــای تخمیــری، مربــا، شــیره و روغــن بــذر انگــور بســیار زیــاد اســت و از ایــن لحــاظ نقــش مهمــی در اقتصــاد کشــورهای تولیدکننــده آن ایفــا میکنــد. علاوه برایــن، فرآورده هــای دیگــری چــون اتانــول و آنتوســیانین از انگــور تهیــه میشــود کــه در بخــش صنعتــی و پزشــکی کاربــرد دارد. پســماند کارخانه هــای تولیــد آبِ انگــور بــه عنــوان خــوراک دام مــورد اســتفاده قــرار میگیــرد.
چگونه یک باغ خوب و با کیفیت داشته باشیم؟
۱- شرایط آب و هوایی
۲- انتخاب خاک
۳- انتخاب منطقه (موقعیت منطقه)
۴- انتخاب رقم
۵- عوامل اقتصادی
۱- شرایط آب و هوایی
الف) دما: درختان میوه خزان دار باید در طول زمستان به تعداد ساعات معین دمایی کمتر از هفت درجه (بین ۰ تا ۷ درجه سانتی گراد) دریافت کنند تا از حال استراحت بیرون آمده و شروع به رشد کنند و این امر یکی از مهمترین عوامل محدود کننده مناطق کشت درختان میوه مختلف می باشد یعنی اگر سرمای لازم تامین نگردد،در اکثر موارد جوانه های گل در بهار نمی شکفند و محصول تولید نمی کنند و اثر دیگر سرما بر روی درختان میوه سرما زدگی بهاره است که بسیاری از نقاط دنیا با وجود برخورداری از دامنه دمایی و میزان سرمای مناسب برای کشت درختان میوه،به دلیل داشتن سرمای دیر رس بهاره بعد از شکوفایی جوانه ها که موجب سرمازدگی گل ها و گاهی میوه ها می شود،برای میوه کار مناسب نسیتند. از دیگر عامل دمایی که در میوه کاری موثرند می توان از نوسان دمایی یا تفاوت زیاد دمای شب و روز و همچنین تگرگ نام برد که باعث آسیب و خسارت به درختان میوه می گردد.
باید شرایط آب و هوایی (حرارت و سرمای بهاره) را در نظر گرفت درجه حرارت برای رشد و نمو درخت و رسیدن میوه بایستی کافی باشد اطلاعات درجه حرارت را از ایستگاههای هواشناسی می توان گرفت و بعدا به احداث باغ اقدام کرد. درخت زردآلو نسبت به سرما مقاوم است ولی در موقع باز شدن شکوفه هایش اگر سرما وجود داشته باشد باعث از بین رفتن گلها می شود پس در انتخاب نهال باید نهال هایی را که دیرتر به گل می روند باید انتخاب کرد. (پرتغال واشنگتن ناول که در جنوب و شمال کاشته می شود که در شمال به علت کمبود نور و درجه حرارت ترش مزه می شود) اگر در منطقه ای سرمای بهاره وجود داشته باشد باید از راه های ذیل با آن مبارزه کرد:
۱- انتخاب ارقامی که در بهار دیرتر گل هایشان باز می شود مثل درخت به.
۲- بایستی تا آنجایی که امکان دارد درخت را پاکوتاه نگه داشت و یا از واریته های پاکوتاه استفاده کرد ه در مقابل سرما مقاومتر از پایه بلند ها هستند.
۳- استفاده از هورمون بازدارنده رشد که یکی از آنها آلار است که روش مصرف آن به این صورت است که این هورمون را به صورت محلول در آورد و بر روی شاخ و برگ درخت بپاشند که از باز شدن گل تا مدت معینی جلوگیری می کند (گل دادن را کمی عقب می اندازد) که از خطر سرما آن را نجات دهد.
۴- استفاده از باد شکن که در اطراف باغات در قدیم دیوار می کشیدند و اما در باغ های وسیع ازدرختان بعنوان باد شکن استفاده می کنند. که برای این منظور از تبریزی- کاج- سنجد و در جنوب از اکالیپتوس – آکاسیا و گز استفاده می کنند که جلوی سرما و باد را گرفته و از ریزش شکوفه جلوگیری می کند.
۵- استفاده از بخاری های باغی که در کرج و شهریار و اصفهان استفاده می شود و طرز کارشان به این صورت است که بخاری ها را در بین ردیف های و هر ۶ متر به ۶ متر نصب می کنند به طوریکه در یک هکتار ۱۰۰ عدد بخاری باشد. در قدیم با آتش زدن کاه و کلش در باغات و ایجاد دود باعث جلوگیری از سرمای بهاره می شوند. روش کار در بخاری های نفت سیاه یا گازوئیل به این صورت است که در نقاط مختلف باغ میزان الحراره هایی نصب می شود که در باغات بزرگ یک اطاقک احداث می کنند و در بیرون از اطاقک نیز یک میزان الحراره که به باطری وصل است و به زنگ نیز متصل است که با پایین آمدن درجه حرارت به صفر زنگ اخبار می زند که با روشن کردن بخاری ها درجه حرارت را بالا می برند. در درجه حرارت ۱- درجه سانتیگراد بیشتر گل ها از بین می روند.
۶- کاشتن درختان در کوهپایه ها و کوهستان ها که آنها را از خطر سرمای بهاره حفظ می کند.
۷- آبیاری بارانی که در صورت امکان جلوی سرما را بگیرد چونکه وقتی آب به صورت قطرات پاشیده شود گرمایی حدود ۷۰ تا ۸۰ کالری آزاد می کند که این حرارت مانع از بین رفتن شکوفه های می شود.
ب) نور
طول روز بر گل انگیزی درختان میوه موثر نیست، اما شدت نور در رشد و باروری درختان بسیار موثر است و تنها راه نور رسانی کافی به درون تاج درخت شکل دهی و تراکم مناسب دادن به شاخه های درخت می باشد و اثر دیگر نور در درختان میوه
ایجاد رنگ در میوه هاست به عنوان مثال میوه های سیب اگر شدت نور در دو تا سه ماهر آخر فصل رشد کافی نباشد تولید رنگ سرخ دچار اختلال می گردد و به این دلیل پیشنهاد می گردد تا در مناطقی که هوای پاییزه ابری یا مه آلود دارد به جای سیب سرخ،انواع زرد و سبز آن کشت گردد.
سوپرجاذب چیست
ساختار سوپرجاذب
سوپرجاذب (Super Absorbent Polymer) که به اختصار SAP هم نامیده می شود، پلیمری آبدوست است که با شبکه سه بعدی که قابلیت جذب و نگهداری متمایز زیاد آب و محلولهای آبی را دارد حتی اگر تحت فشار باشد. به طور کلی سوپرجاذب ماده ای خشک و به طور معمول شکر مانند با توانایی جذب آب و برخی مواد محلول به میزان چندین برابر وزن خود می باشد.
پژوهش و بررسي چند عامل سرخشكيدگي پسته و كنترل آن با تغذيه بهينه
به منظور تعيين پراكنش، درصد وقوع و همچنين شناسايي عامل و يا عوامل بوجود آورنده عارضه سرخشكيدگي درختان پسته، در سال ۱۳۸۱ از ۲۰۳ باغ مناطق رفسنجان، كرمان، يزد و خراسان بازديد بعمل آمد. ميزان وقوع عارضه سرخشكيدگي از ۴ تا ۹۰ درصد با متوسط ۱۵ درصد و در رفسنجان ۲۸ درصد تخمين زده شد. از باغ هاي مورد مطالعه بطور تصادفي ۳۱ باغ مشخص و با حفر پروفيل نمونهبرداري خاك از عمق هاي ۰-۴۰، ۴۱-۸۰ و ۸۱-۱۲۰ سانتيمتر انجام و تجزيههاي فيزيكي و شيميايي انجام گرفت. از آب و همچنين برگ درختان پسته انتخابي نمونهبرداري بعمل آمد و تجزيههاي شيميايي انجام پذيرفت. روابط همبستگي بين ميزان سرخشكيدگي و فاكتورهاي اندازهگيري شده بدست آمد. نتايج نشان داد كه سرخشكيدگي با خصوصيات شيميايي خاك (Na.K, Na.Ca, SAR,K,Na,EC) همبستگي مثبت داشت.
اصول سمپاشی درختان
مهم ترین مساله برای افرادی که به کار باغداری درختان مشغول هستند اطلاع از زمان دقیق سم پاشی آنها می باشد، در این مقاله از آسمونی روش صحیح و همچنین زمان مناسب برای سمپاشی درختان میوه را برای شما کاربران عزیز آسمونی تهیه و تنظیم کرده ایم. با ما همراه شوید
سرمازدگی در درختان میوه و روشهای جلوگیری از آن
اکثر درختان میوه منطقه معتدله در معرض یخبندان زمستان یا سرما زدگی بهاره قرار می گیرند که این امر موجب خسارتهای شدید اقتصادی می گردد. حتی آن دسته از مناطق تولید میوه که در موقعیتهای جغرافیایی خاص احداث می شوند که خسارت وارده ناشی از سرما در آنها به حداقل کاهش داده شده نیز بعضا با این حوادث مواجه می گردند. باغداران کاملا از نتایج زیانبار عدم محافظت درختان در برابر سرمای زمستان مطلع هستند. لذا اعتقاد به مقاومت در برابر سرما به عنوان یک پدیده و ابزار کمکی برای جلوگیری از بروز خسارت ناشی از سرما از نظر باغداران از اهمیت اساسی برخوردار است. گیاهان درحال رشد غیر مقاوم بوده و قادر به مقاوم شدن نیستند. لذا رکود در طول ماه های سرد زمستان برای بقائ گیاهان و درختان میوه ضروری می باشد. درختان میوه در زیستگاهای طبیعی خود به ندرت توسط سرما صدمه می بینند زیرا در آنها مکانیسم سازگاری در آنها توسعه یافته است که به آنها اجازه می دهد در طول شرایط آب و هوایی شدید زمستان به حالت رکود بروند.
عملیات باغداری در ماه های مختلف سال
در ماه های مختلف سال، کارهای زیر را در باغ انجام می دهیم:
فروردین:
انجام هرس خشک اعم از فرم دهی وباردهی ، انجام عملیات اصلاح داخل باغات (کوددهی، بیل کاری، مبارزه با علفهای ه، آبیاری و......) بانکت بندی باغات دیم جهت ذخیره رطوبت وسربرداری نهال هایی که تازه کاشت نموده ایم.
اردیبهشت:
آبیاری، سربرداری، قیم زنی، ادامه هرس، کاشت نهال و استفاده از کندوی زنبور عسل جهت تلقیح بهتر درختان میوه.
حشرات مفید
این حشرات كه تحت عنوان حشرات مفید نامیده میشوند ، در عرصه طبیعت نقش مهمی را در جلوگیری از تكثیر آفات و برقراری تعادل حیاتی Equilibri biologiquc) ) دارا میباشند .
در این مطلب بطور خلاصه به برخی از گونههای حشرات مفید ، جهت آشنایی هرچه بیشتر، بطور خلاصه اشاره میكنیم:
روش های قوی نگه داشتن جمعیت کلنی زنبور عسل
1)کنترل کنه واروا، نوزما، لوک و دیگر بیماری های زنبور عسل نقش بسیار موثری در سلامت و جمعیت کلنی دارا می باشد. سهل انگاری در این زمینه باعث خسارت و ریزش جمعیت خواهد شد. بنابراین با شناخت صحیح بیماریها و راه های درمان و به موقع عمل کردن و پیشگیری از بیماری ها می توانیم به افزایش جمعیت کلنی کمک نماییم.
2)با تعویض به موقع ملکه ها یک یا حداکثر دو سال یک بار به رشد جمعیت و تخم ریزی بیشتر کمک می کنیم. هم چنین باید ملکه های معیوب شناسایی و تعویض گردند.
دستورالعمل مبارزه با کرم خراط
پیشگیری
آبیاری مناسب
کمبود آب و ایجاد تنش های آبی حتی برای یک دوره آبیاری در ماه های گرم سال، مهمترین عامل در جلب این آفت می باشد. بنابر این دادن آب به خاک در دوره های مشخص و لازم اولین شرط در پیشگیری و کنترل است.
تغذیه برگی یا محلول پاشی چیست؟
** چگونگی عملکرد تغذیه برگی (محلول پاشی):
مواد مغذی و محرک طی پدیده انتشار به سمت برگها حرکت میکنند به این صورت که مواد از یک منطقه با غلظت بالا (محلول غذایی) به سمت منطقه با غلظت پائین (برگ) حرکت میکنند. (به همان صورت که گرما از چای داغ به فنجان سردتر انتقال پیدا میکند)
به خاطر داشته باشید که پدیده انتشار به صورت دوطرفه انجام میگردد بنابراین چنانچه غلظت عناصر غذایی در برگ بیشتر از محلول غذایی باشد میتواند باعث بیرون راندن عناصر غذایی از برگ شود.
به همین دلیل است که همیشه از یک محلول قوی برای محلول پاشی برگی استفاده میشود.
بیماری های درختان گردو
✅ بیماریهای درختان گردو
1-بيماري لكه برگي گردو Microstroma jaglandui
علائم بيماري بصورت ظهور كپك سفيد در اشكال هندسي در قسمت زير برگها است كه اين شكلها بطور نامنظم بزرگ شده و به هم متصل مي شوند. اين بيماري بوسيله دوبار سمپاشي با قارچكش سيتميك با ويستين پــودر و تابل 50 0/0(به نسبت 3 در هزار ) كنترل مي شود. زمان سمپاشي در خرداد ماه بوده و به فاصله 15 روز بايد تكرار شود.
2 -باكتريوز(بلايت گردو)xanthomonas campestri f.sp juyeanelis
باكتريوز يكي از دشمنان اصلي و از بيمارهاي بسيار خطرناكي است كه مي تواند حتي تا 80 0/0از محصول را نابود سازد. باكتريوز در اغلب مناطق گردو خيز فراوان است و هيچ يك از ارقام گردو هاي موجود تا كنون در مقابل اين بيماري مقاوم يا متحمل نبوده اند. اولين اثر باكتريوز روي ميوه، ظاهر شدن لكه هاي كوچك منظمي است كه در آغاز شفاف اند و به رنگ تيره در مي آيند و در انتهاي ميوه به قطر 2 تا3 سانتي متر مي رسند. آلودگي اوليه با پيشرفت سريع از پوست ميوه عبور مي كند و پوست خشك را سياه و مغز گردو را به شكل خمير ي نرم در مي آورد. وسبب ريزش آن مي شود. در روي شاخه ها باكتريوز ابتدا به رنگ سبز تيره شفاف روي شاخه هاي سالم ظاهر مي شود و به موازات رشد و نمو شاخه، به سرعت به پيشروي ادامه مي دهد تا جايي كه مركز زخم آن مي شكافد و شانكر ظهور ميكند. در روي برگ ها لكه هاي قهوه اي و سياه رنگي به قطر چند ميلي متر با حاشيه زرد مايل به سبز بوجود مي آيد. گلچه هاي شاتون هاي آلوده تخريب شده و از بين مي روند. به دليل اينكه وجود آب براي ايجاد آلودگي ضروري است بارندگي، مه، شبنم و آبياري باراني موجب انتشار اين بيماري مي شوند. اين باكتري در صورت وجود آب آزاد از طريق روزنه ها، زخم ها، خراش ها و محل نيش حشرات وارد درخت ميزبان مي شود. باكتري عامل بيماري در جوانه هاي در حال خواب زمستان گذراني مي كند. به همين دليل مبارزه با آن مشكل است. با وجود اين محلول پاشي به موقع بوسيله محلول بردو و تركيبات مس آن را كنترل مي كند. سمپاشي اول هنگامي صورت مي گيرد، كه اولين گل هاي ماده باز شده باشند. بسته به شرايط آب و هوايي سمپاشي دو نوبت ديگر به فواصل 7روز بايد تكرار شود. استفاده از مس متاليك به ميزان 5/4كيلوگرم در هكتار بطور موثري اين بيماري را كنترل كرده است.
نقش کلسیم در درختان پسته
کلسیم نقش بسیار مهمی در رشد و توسعه ریشه ها در درختان پسته دارد زمانی که مقدار کلسیم در خاک پایین باشد ریشه هم رشد زیادی نخواهد داشت و باالطبع قسمت های هوایی که شاخ و برگ ها باشند نیز رشد رویشی و زایشی چندانی ندارند.
علل سیاه شدن مغز گردو و روشهای کنترل آن
عوامل سوختگی یا سیاه شدن به شرح زیر است :
۱- بیماری بلایت گردو
۲- کرم مغز خوار گردو
۳- عوامل ژنتیکی و نوع رقم انتخاب
۴- عوامل محیطی (تاثیر دما، آب و هوا، رطوبت و نور)
۵- تغذیه و کوددهی
۶- زمان برداشت و روش برداشت
۷- نحوه خشک کردن
۸- آبیاری
از خاک لومی چه میدانید؟
همانطور که میدانید بهترین بافت خاک برای رشد گیاهان "خاک لومی" نامیده میشود. این خاک دارای ترکیباتی از شن و ماسه، گل و لای و خاک رس است.
مهمترین علائم کمبود عناصر غذایی در درختان میوه
1- نیتروژن: در صورت کمبود ازت از برگ های پیر به برگ های جوان منتقل شده و علایم کمبود اکثر در برگ های پیر مشاهد می شود توقف رشد و زردی برگ های پایین درخت از علایم کمبود ازت است.
2- فسفر: توقف رشد برگ ها، کوچک شدن برگ ها و ارغوانی شدن برگ های پایینی
3- پتاسیم: رنگ پریدگی سوختگی حاشیه برگ ها و زرد شدن حاشیه برگ های پایینی در درخت انگور سبب خشک شدن نوک خوشه های انگور می گردد.
4- گوگرد: توقف رشد و زرد شدن برگ های پایینی
گردو و شرایط کاشت آن
گردوی ایرانی در منطقه کوه های کارپاتیان در شرق اروپا، سرتاسر ترکیه، عراق، ایران، روسیه جنوبی و افغانستان تا شمال غربی هیمالیا یافت شده است. بنابراین می توان گفت منشاء گردو ایران و مناطق اطراف آن می باشد.
آب و هوای مناسب برای درخت گردو باید دارای شرایطی مناسب باشد مثلا گردو در دوره خواب زمستان سرمای ۱۱- درجه سانتی گراد را بدون خسارت جدی تحمل میکند ولی پس از شروع رشد سرمای ۲- تا ۳- درجه سانتی گراد موجب از بین رفتن برگها، شاخه ها و گلها شده و در نتیجه محصول کاهش می یابد.
بیماری پوسیدگی نرم سبزی و صیفی جات
این بیماری بسیار مهم در جهان از جمله ایران می باشد به اندام های ذخیره ای مثل ریشه هویج، ترب، غده های پیاز، سیب زمینی، ساقه کرفس، میوه گوجه فرنگی، سبزی های برگدار و غیره حمله می کند.
پاتووارهای کاروتوورا و آتروسپیکا هر دو باعث ایجاد بیماری ساق سیاه سیب زمینی می شوند اما پاتووار کاروتوورا در مناطق با آب و هوای گرم ولی آتروسپتیکا در مناطقی با آب و هوای معتدل بهتر بیماری زا می باشند.
نکات طلایی در کاشت هندوانه
از زمان های قدیم انواع مختلف هندوانه رابه دو دسته تقسیم می کرده اند.
۱) هندوانه های پوست نازک
انواع پوست نازک بیشتر برای مصارف محلی و مراکز فروش نزدیک به محل تولید می باشد
۲) ارقامی که دارای پوست کلفت
انواعی که دارای پوست کلفت می باشند قابل حمل ونقل به نقاط دور و نزدیک و نگهداری آن در انبار آسانتر است .
تقسیم بندی دیگر ارقام براساس زمان رسیدگی :
زودرس ۷۰-۸۰ روز
میان رس ۸۰-۹۰روز
دیررس ۱۳۰-۱۴۰ روز
می توان هندوانه را در مکان های سر پوشیده و گرم خزانه گیری کرد وبه محض مساعد شدن هوا به محل اصلی منتقل نمود.
آزمایش های مختلف نشان داده است که تهیه مالچ واستفاده از آن (بخصوص پلاستیک سیاه) به زودرسی محصول در این مناطق کمک می کند
ارقام زود رس در مدت ۷۰تا ۸۰ روز میوه می دهد
ارقام میان رس به ۸۰ تا ۹۰ روز